Artiklid

ELMARI TALU

Aadress: Weizenbergi 38, Kanepi, Põlvamaa
Telefon: +372 507 7533 
Veebileht: http://www.elmaritalu.ee
E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

KÜLALISTEMAJA

Külalismajaks on kohendatud 1869. aastal ehitatud ait-kartulihoidla, mille välist algkuju püüti säilitada. Hoone toodi lahtivõetuna kohale ja pandi uuesti kokku. Rõhtpalkide vahed tihendati nagu vanasti – samblaga. Hoone põrandapind on ca 70 m2. Siseviimistluses on kasutatud ainult vana puitmaterjali, ruume soojendab elekter-põrandaküte.

Esimene korrus on jagatud kolmeks osaks. Üht kolmandikku täidavad saun, pesuruum ja WC. Leiliruumis on elektrikeris, ent teda saab kasutada ka infrapunasaunana. Lavale mahub 2–3 inimest. Pesuruumis on pesumasin ja kraanikauss. WC-d lahutab pesuruumist lükand-klaasuks.

Ühes ruumikolmandikus on kõik vajalik toidu valmistamiseks ja söömiseks: külmkapp, veekeetja, röster, elektriahi ning kapp voodiriiete, käterättide ja kööginõudega.

Kolmandik korrusest on puhkeruum, milles on kaminahi, puupliit, nahkdiivan, audio-videotehnika, 42'' LCD-televiisor, laud, millest saab katet maha võttes snuukerilaud, vana puidutööpink ning laes ventilaator. Selle ruumiosa üks sein on täis aknaid ning läbi teise seina klaasuste avaneb kena vaade krundil asuvale tiigile, milles on hea end pärast sauna jahutada.

Keskmine ruumikolmandik on katuseni avatud. Toa nurgast viib nn laevatrepp teisele korrusele, mille otstes on magamiskohad. Ühel neist on neli ning teisel üks 160 cm laiune ja kaks 200 cm laiust madratsit. Neid katuseakendega magalaid ühendab kettidel rippuv sild.

Senised kogemused näitavad, et majja mahub 15–20 inimest. Magada tuleb justkui ühes ruumis, aga kui seltskond koosneb oma inimestest, pole sellest lugu. Maja rentinud külalised on väga rahule jäänud – interjöör on tõeliselt arhailine ning uni jumalik, maja ju 150 aastat vana.

SEMINARIHOONE

Vanadest palkidest ehitatud hoone esimesel korrusel on umbes 100 ruutmeetri suurune saal, milles on seminaride, sünnipäevade, kokkutulekute jms korraldamiseks kohta ca 60-le inimesele. Saalis on kamin ning seminarideks vajalik tehnika: dataprojektor, ekraan, WiFi, 42'' televiisor ja muusikakeskus. Kamina kõrval on väike kööginurk, milles saab teha kohvi ja teed ning kus on olemas mikrolaineahi, elektripliit ja nõudepesumasin. Toidunõusid on 60-le inimesele. Esimesel korrusel on ka invanõuetele vastav WC. Õhk-õhk-soojuspumpadega köetaval saalil on nõuetekohane ventilatsioonisüsteem.

Teisel korrusel on neli tuba, WC ja lahtine, laua ja pinkidega rõdu. Kaks tuba on kahe meetri laiuse voodi ning omaette tualettruumi ja dušikabiiniga sviidid, millesse mahub ka lisamadrats ja kaasatoodud lapsevoodi. Ülejäänud kahes on kummaski kolm 90 cm laiust voodit. Koridorist pääseb rõdule, mille all on puupliidi ja praeahju ning gaasigrilliga väliköök.

ELMARI TALU TIIK

Külalismaja lähedal on 3400 m2 suurune tiik, mille vee normaalsügavus on kaks meetrit. Üle tiigi viib sild, millelt on hea vette hüpata ja kalu (linask, karp) toita või püüda. Tiigil on parv, millega saab ringi sõita või päevitada. Kui parv tuua külalismaja kaldasse, saab sellelt pärast sauna vette hüpata. Ühel tiigikaldal on liivarand. Tiigis on mõnus end jahutada ja karastada ka pärast suitsusauna.

SUITSUSAUN JA KÜMBLUSTÜNN

Külaliste kasutada on saja aasta vanune renoveeritud suitsusaun ning selle kõrval nüüdisaegne kümblustünn. Pärast kõva leili suitsusaunas on valida, kas istuda tünnis või jahutada ennast tiigis.

SUITSUAHI

Suitsuahjus on võimalik suitsutada tiigist püütud või poest ostetud kala, kana vm.

VARJUALUNE

Suitsusauna ja suitsuahju lähedal on suure laua ja pinkidega varjualune, mille kaks seina moodustavad puuriidad. Seal saab aega veeta või vihma eest varju leida kakskümmend inimest.

MIDA ON MEIL VEEL PAKKUDA?

Talul on 450 m2 (18 x 25m) suurune parkla. Metsatukas on ruumi telkidele ning muruplatsil kohta haagissuvilatele. Telkijatele ja teistelegi on kasutada välikäimla. Kogu territooriumi katab tasuta WiFi. Ühe kilomeetri kaugusel asub Jõksi järv, kus on korralik ujumiskoht, ning supelda saab ka 100 meetri kaugusel voolavas Võhandu jões. Alevi keskus jääb ca kilomeetri kaugusele, seal on poode ning staadion (korv-, võrk- ja jalgpalliväljak).

KUHU ON MEILT HEA SÕITA

Väga head asfaltteed viivad Otepääle (18 km), Põlva (20 km),Võrru (20 km) ja Tartusse (45 km). Pokumaani on 10 km, Maanteemuuseumini 15 km, Sõmerpalu krossihallini 15 km, Tammiku pubini 1,5 km ning Karilatsi kalakasvanduseni, kus saab püüda ja grillida forelli, 15 km. Talvel saab kasutada Mammaste (20 km) ja Otepää (20 km) suusaradasid ning nautida mäespordialasid Kuutsemäel (30 km) või Väike-Munamäel (20 km). Kanepi ümbruses on palju häid seene- ja marjametsi.

TOITLUSTUS

Toitlustamist on võimalik tellida Tammiku pubist või Pesa hotellist. Kuni kümnele inimesele võib toitu valmistada naabrinaine ning seda saab teha ka ise– kõik selleks vajalik on olemas.